Oorzaken diarree

U bevindt zich hier: Diarree Ľ Oorzaken diarree

Oorzaken van diarree (buikloop)

De oorzaak van diarree kan heel verschillend zijn. Vaak is er sprake van een acute darminfectie, veroorzaakt door bacteriŽn, parasieten of virussen. Buikgriep is heel bekend, wat veroorzaakt wordt door een virus. De salmonellabacterie kan ook een flinke darminfectie veroorzaken. Besmet water of voedsel veroorzaakt met name in het buitenland nogal eens problemen.

Voedselintolerantie of voedselallergie komt ook voor. Een echte voedselallergie komt weinig voor, maar er zijn mensen die niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunnen. Dit wordt voedselintolerantie genoemd. Lactose-intolerantie en gluten-intolerantie zijn de bekendste voorbeelden.

Lactose-intolerantie houdt in dat het consumeren van melk of melkproducten diarree, buikkrampen en buikpijn veroorzaakt. Dit komt doordat de dunne darm dan de lactose (melksuiker) in de melkproducten niet kan verteren. In de dikke darm gaan vervolgens de darmbacteriŽn de lactose verteren, wat leidt tot groenige, zurig ruikende en schuimende diarree.

Gluten-intolerantie (coeliakie) is een vorm van voedselintolerantie waarbij de darmen geen gluten kunnen verdragen. Gluten zijn de eiwitten van granen: tarwe, rogge, gerst, spelt en haver.

De stof sorbitol die o.a. in kauwgom en light-frisdranken zit, geeft bij overmatige hoeveelheden ook diarree.

Sommige mensen hebben last van een prikkelbare of spastische darm. De dikke darm trekt onregelmatig samen en dat geeft de ene keer diarree en de andere keer een verstopping. Dit wordt het prikkelbare darm syndroom genoemd.

Een chronische darmontsteking kan ook tot diarree leiden: bij de Ziekte van Crohn en bij Colitis ulcerosa treedt vaak diarree op. Verder zijn er nog verschillende aandoeningen aan galblaas, lever en alvleesklier die diarree kunnen veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak is het prikkelbare darm syndroom. De klachten wisselen hierbij vaak tussen diarree en obstipatie. Zie verder de pagina prikkelbare darm syndroom op onze zusterwebsite Maagdarmlever.nl.

Ook een aantal medicijnen hebben als bijwerking diarree, zoals sommige maagzuurremmers en pijnstillers.

Lees verder over de behandeling van diarree. -->

U bevindt zich hier: Diarree Ľ Oorzaken diarree
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Diarree.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)