Behandeling van diarree

U bevindt zich hier: Diarree Ľ Behandeling diarree

Behandeling van diarree (buikloop)

Vaak is diarree niet goed te behandelen. U zult moeten wachten tot de infectie weg is, dan komt u er vanzelf weer bovenop. Heeft u echter blijvend diarree die na een paar dagen niet meer ophoudt, dan kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Uw huisarts kan u onderzoeken en u eventueel doorverwijzen naar een maag-darm-lever arts. Die kan nader onderzoek doen.

U moet direct naar de huisarts als er slijm of bloed in de ontlasting zit, u hoge koorts heeft, u weinig plast, u erg suf bent of als u hevige buikpijn en krampen heeft.

Diarree stoppen

Er zijn diarreeremmers verkrijgbaar, maar deze worden bij acute diarree niet vaak geadviseerd. Het lichaam probeert zich door middel van de diarree namelijk zo snel mogelijk van de ziekteverwekkende indringers te ontdoen. Als je de diarree te snel stopt met medicijnen, dan blijven de ziekteverwekkers in de darmen aanwezig en kunnen zich daar vermenigvuldigen.

Wat kun je wel zelf doen

Het is het beste om...

  • Goed te blijven drinken, niet teveel tegelijk maar vooral vaak. Bij diarree moet je minstens 2 Š 3 liter per dag drinken, omdat je via de waterige ontlasting veel vocht verliest
  • U kunt een paar keer per dag een ORS-oplossing opdrinken. ORS staat voor Oral Rehydration Salts: een speciaal preparaat van zouten en suikers die in water opgelost worden. Hierdoor houd je beter vocht vast.
  • Ook kunnen bepaalde producten met probiotica (goede bacteriŽn) helpen de diarree sneller te laten verdwijnen.
  • Blijf eten. Ook al heb je weinig trek en lopen je darmen snel door, toch worden er noodzakelijke voedingsstoffen opgenomen in de darmen. Vezelrijk voedsel is aan te raden, omdat vezels water opnemen en daarmee de ontlasting verdikken.

Als je af en toe diarree hebt zonder verder bijzondere verschijnselen, dan is het aan te raden om eens op te letten op wat je eet. Misschien dat u gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Als u deze een tijdje niet meer eet, verdwijnt de diarree wellicht helemaal.

Ook geven sommige medicijnen als bijwerking diarree. Lees de bijsluiter van de medicijnen die u gebruikt om na te gaan of het daar misschien aan kan liggen. Eventueel kan de huisarts u op een vergelijkbaar medicijn zetten, maar dan zonder deze bijwerking.

Lees verder over het voorkomen van diarree. -->

U bevindt zich hier: Diarree Ľ Behandeling diarree
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Diarree.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)